ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

PDF
Εκτύπωση
E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator
Πέμπτη, 16 Ιούλιος 2009 01:35

Μουσείο ειδών λαϊκής κουλτούρας

To λαογραφικό μουσείο είναι ένας τόπος αναπαράστασης της πολιτισμικής παραγωγής μας. Η ιδιαιτερότητα ενός λαογραφικού ή και εθνογραφικού μουσείου είναι ότι μπορεί να προβάλλει καταρχήν την ταυτότητα μιας κοινωνίας, σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο, απλά και μόνο περιγράφοντας την διαφορετικότητα.

Ο πολιτισμός -σε ένα πλατύ σύνολο ανθρώπων- είναι συνήθως ένα άθροισμα πολλών διαφορετικοτήτων, ένα παζλ που συνθέτει τη γενική εικόνα και υποδεικνύει τις κοινές ρίζες. Το λαογραφικό μουσείο ως ανοικτή πολιτισμική διαδικασία μέσα από τις συλλογές του βοηθά τον επισκέπτη στην κατανόηση και τον ενστερνισμό του τοπικού πολιτισμού.

Στο περιεχόμενο του λαογραφικού μουσείου στο Κεφαλάρι μπορείτε να δείτε αντικείμενα τα οποία, εκτός από το θέμα τους, καθρεφτίζουν ουσιαστικά τον πολιτισμό μέσα από τον οποίο γεννήθηκαν και τον οποίο εκφράζουν. Κάθε ανθρώπινο δημιούργημα είναι ατομικό στη βάση του, αλλά έχει κοινωνικές προεκτάσεις, γιατί βασίζεται στις συλλογικές παραστάσεις που επικρατούσαν στην εποχή του.

Οι τρόποι κατασκευής, τα διαφορετικά υλικά, οι πρώτες ύλες, η τεχνογνωσία, η χρηστικότητα, μαρτυρούν για τους διαθέσιμους πόρους της εποχής του, ενώ η διακόσμησή του είναι δυνατόν να μας ανοίγει ένα παράθυρο στις μαγικο-θρησκευτικές, ανθρωπολογικές ή κοσμολογικές πεποιθήσεις των ανθρώπων που τα παρήγαγαν.

Γενικότερα το λαογραφικό μουσείο μας ασχολείται με τη συλλογή, καταγραφή και τεκμηρίωση αντικειμένων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον λαϊκό πολιτισμό της περιοχής.

Το υλικό της συλλογής αποτελείται από κινητά αντικείμενα, εξοπλισμό εργαστηρίων και λοιπά. Στο λαογραφικό μουσείο περιμένουμε σας να δούμε από κοντά πέρα από την εκδρομή σας στο Κεφαλάρι, και σε διοργανώσεις, σε εκδηλώσεις, σε εκπαιδευτικά προγράμματα, ακόμα και σε σεμινάρια.

Η επίσκεψη και ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο πρέπει να γίνεται πάντα μετά από τηλεφωνική συνεννόηση (ΒΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ)Το Λαογραφικό μουσείο Κεφαλαρίου έχει εγκατασταθεί στο κέντρο του χωριού, απέναντι από τον ιστορικό ναό της Ζωοδόχου Πηγής και αποτελείται από 3 τμήματα: μουσείο νερού, λαϊκής τέχνης και κουλτούρας, φυσικής ιστορίας. Το ιδιαίτερο του μουσείου αυτού είναι ότι αποτελεί προσφορά των ιδρυτών του προς τα παιδιά και τους ανθρώπους που αγαπούν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του τόπου μας και η είσοδος είναι δωρεάν.
Τελευταία Ενημέρωση ( Τρίτη, 25 Αύγουστος 2009 09:07 )